Baby en hond

Baby en hond

Baby en hond moeten veilig met mekaar leren omgaan. Ten eerste is de reactie van je hond op de komst van een baby nooit exact te voorspellen. Ten tweede is door onderzoek gebleken dat sommige honden toch wat meer voorzichtigheid vereisen.

Extra behoedzaamheid is nodig bij honden met de volgende eigenschappen:

  • Honden met een hoge buitdrift: dit zijn honden die de neiging of natuurlijke drift hebben om op klein wild en vogels willen jagen en deze te doden.
  • Honden die slecht gesocialiseerd zijn met baby’s en kleine kinderen, Ook honden die wel contact gehad hebben maar waarvan is gebleken dat ze eerder opgewonden reageerden op kinderen.
  • Als je hond erg jaloers is aangelegd, is extra voorzichtigheid en begeleiding ook aangewezen.
  • Uiteraard is ook omzichtigheid geboden bij honden die de neiging hebben om in het algemeen agressief te reageren.

Als er al een hond in het gezin aanwezig is kan men toch een aantal maatregelen nemen om de risico’s te verkleinen. Het is van groot belang dat je hond goed onder appel staat vooraleer de baby geboren wordt. Dit wil zeggen dat hij direct gehoorzaamt op een aantal commando’s.

De belangrijkste commando’s zijn:  ZIT, AF(of PLAATS), HIER en LOS. Het is van belang dat je hond reeds geruime tijd voor de geboorte gewoon is om wanneer jij dat wil, AF(of PLAATS) te blijven. Hij moet dus langere tijd te kunnen blijven liggen.

Wanneer je dit vooraf regelmatig oefent zal je hond het al gewoon zijn bij de geboorte van je kind. Je hond zal  dan ook geen negatief verband leggen tussen ‘het moeten blijven liggen en dus zelf geen aandacht krijgen’ en het aandacht geven aan de baby. Wanneer de baby dan op een bepaald moment al je aandacht vereist, is dit natuurlijk zeer belangrijk. Op deze manier kunnen baby en hond de beste maatjes worden. baby en hond

Het is ook aan te raden om als PLAATS voor de hond een bench te gebruiken. Dit verhoogt de veiligheid natuurlijk nog veel meer. Ook hier is het van het grootste belang dat je dit ruim op tijd aanleert zodat je hond ook hier niet de associatie tussen de beperking van zijn vrijheid en de baby legt! Het helpt ook om hierin speeltjes en eventueel zelfs zijn eten hierin te leggen. Op die manier zal hij de bench ook niet als een vervelend iets te ervaren.

Maak ook ruim vooraf een lijstje van wat volgens jou de hond wel en niet meer mag eenmaal de baby er is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je hond altijd op je schoot mag liggen voor de geboorte. Na de geboorte is dit waarschijnlijk niet meer haalbaar. Bouw dan de frequentie van het schootliggen af maar neem ook na de geboorte van de baby bewust de tijd om je hond op de schoot te nemen. Geef hem persoonlijke aandacht. Dit zal er ook weer voor zorgen dat er geen negatieve associatie naar de baby toe ontstaat. Baby en hond moeten beiden voldoende aandacht blijven krijgen.

Baby en hond: de baby als iets positiefs ervaren

Als de baby er eenmaal is kan je ook je hond nog verder begeleiden bij het natuurlijk accepteren van de baby. Sterker nog,  hij moet de baby leren zien als een positieve gebeurtenis. Als de baby in huis komt moet je voor een goede eerste indruk zorgen. Breng de baby binnen, breng de hond tot ‘zit’ naast de mand en geef hem iets lekkers. De hond zal de baby besnuffelen want die heeft een nieuwe, vreemde geur. Dankzij de lekkernij die de hond krijgt associeert hij de baby met iets leuks. Praat ondertussen ook vrolijk tegen de hond. Geef hem aandacht en affectie terwijl de baby erbij is.

Dit is zeer belangrijk omdat men op zo’n momenten de neiging heeft om de volle aandacht naar de baby te laten gaan, waarbij  hond op zijn honger blijft zitten. Dit zou weer voor een negatieve associatie kunnen zorgen tussen baby en hond.

Probeer indien mogelijk ook de uitjes en wandelingen met de hond, of andere leuke dingen samen met de baby te doen. Het is van belang dat je hond de komst van een baby associeert met leuke dingen.

Baby en hond: tip voor het bezoek

Vraag of je bezoekers ook even gerichte aandacht aan de hond willen besteden. Dit geldt zeker voor bezoekers die dit voor de komst van de baby ook altijd deden. Aai je hond de eerste dagen enkel wanneer de baby erbij is. Zo gaat de hond de baby telkens opnieuw als een fijne gebeurtenis beschouwen. Geef daarom de hond telkens ook iets lekkers als je met de baby verschijnt.

Zorg ervoor dat de hond de babyspeeltjes niet te pakken krijgt. Gebeurt dat toch, straf hem dan niet, maar geef hem een ander speeltje dat alleen voor hem is. Omgekeerd moet je ook je baby leren dat de hond geen speelgoed is. Baby en hond moeten beiden leren wat kan en niet kan. Het lijkt heel wat waar je rekening mee moet houden maar het loont zeker de moeite. Je hond zal op deze manier leren dat de baby bij het gezin hoort en dat dat dit voor iedereen een blijde gebeurtenis is.

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond