Coprofagie bij honden

Coprofagie bij honden

Coprofagie (het eten van de eigen ontlasting of dat van andere dieren) kan een enorm probleem zijn. Sommige honden kunnen een hapje poep echt niet weerstaan. Er zijn honden die niet alleen poep eten van hun soortgenoten, ook hun eigen drollen vinden ze geweldig lekker. Om nog niet te spreken van een overheerlijke paardenvijg of een vers hoopje kattendrol. Ijskoud bevroren drollen in de winter zijn voor velen een echte lekkernij.

Coprofagie: Waarom eten sommige honden poep?

Vroeger dacht men dat het eten van ontlasting, ook wel coprofagie genoemd, werd veroorzaakt door slechte en/of onvoldoende voeding of door een slechte gezondheid. Geen enkel onderzoek heeft dit echter ooit bevestigd. Volgens gedragsspecialisten heeft het eerder met gedrag te maken. Honden zijn van nature gewoon ‘viespeuken’ en voor hen is bijna alles eetbaar.

Coprofagie bij pups

Voor een teef met pups is het heel normaal om de ontlasting en urine van de pups te op te likken. Hierdoor houdt zij het nest proper. Zij doet dit tot de pups de leeftijd bereikt hebben van vijf weken. Daarna stopt dit gedrag vanzelf. Er zijn pups die dit gedrag van hun moeder kopiëren waarbij ze hun eigen ontlasting opeten en ook die van hun broertjes en zusjes. Tegen de tijd dat de pups wat ouder worden stopt dit gedrag veelal automatisch.

Coprofagie bij volwassen hondencoprofagie bij honden

Maar waarom gaan oudere pups en volwassen honden dan toch weer poep eten (coprofagie)? Soms is het duidelijk dat dit gedrag wordt veroorzaakt door een tekort aan aandacht.

In andere gevallen bezondigen honden zich aan coprofagie uit verveling of frustratie. In situaties waarbij veel honden worden gehouden in een te kleine ruimte ziet men dat er veel onder hen poep gaan lopen eten.

Een te grote roedel honden op een te klein oppervlak levert grote spanningen op binnen de roedel. Dit met de nodige frustraties tot gevolg. Coprofagie kan leiden tot allerhande infecties. Voorbeeld is hier een infectie met spoelwormen. Coprofagie moet dus zoveel mogelijk worden voorkomen.

Is er echter geen sprake van bovenstaande situaties dan is het heel moeilijk te achterhalen waarom een hond poep eet. Waarschijnlijk vindt hij het dan gewoon lekker.

Voor hondeneigenaars is coprofagie bij  hun hond(en) een buitengewoon smerige ervaring. Vooral als de “maaltijd” er weer uitgegooid wordt over het bankstel of de hond na zijn maaltje lief een kusje komt brengen! He is niet alleen vies maar ook bijzonder ongezond. Door het eten van poep wordt de hond blootgesteld aan allerlei bacteriën en ziekteverwekkers. Bovendien kan het eten van paardevijgen zelfs gevaarlijk zijn! Als het paard net ontwormd is krijgt de hond die zijn ontlasting opeet een overdosis ontwormingsmiddelen binnen. Sommige van deze preparaten zijn voor honden dodelijk! Als een hond plots ernstig ziek wordt na het eten van een verse paardenvijg is het raadzaam z.s.m. naar een dierenarts te gaan voor behandeling.

Het beste wat je als eigenaar kunt doen is dus voorkomen dat je hond poep eet.

Tips tegen coprofagie

  • Vermijd  uitlaatplaatsen waar veel ontlasting ligt. Vermijd ook dat de hond in aanraking komt met ontlasting van andere honden of andere dieren.
  • Als de behoefte in de eigen tuin wordt gedaan, houd deze dan schoon en vrij van ontlasting. Heb je meerdere honden, zorg dan dat alle poep onmiddellijk wordt opgeruimd nadat de honden hun behoefte hebben gedaan.
  • Een hond straffen als hij poep eet heeft weinig zin. Als een volwassen hond al een poosje de gewoonte heeft om poep te eten is dit heel moeilijk af te leren. Voorkomen is dus het beste.
  • Bij honden die hun eigen ontlasting eten kun je proberen wat knoflook of pompoen door het eten te mengen. Sommige baasjes boeken goede resultaten door hun hond karnemelk te geven. Deze toevoegingen maken doorgaans de ontlasting minder aantrekkelijk voor (her)consumptie.

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond