Hondenbench – benchtraining in stappen

Hondenbench

Een hondenbench is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Hoewel niet goedkoop loont de aanschaf ervan vaak toch de moeite. Vooral bij de zindelijkheidstraining of bij het voorkomen van ongewenst gedrag is het gebruik van een hondenbench zeer nuttig.

Hondenbench kiezen

Een hondenbench kan men kopen in verschillende maten. Houd bij de aanschaf van een hondenbench rekening met de grootte van uw hond. Eenmaal uw hond volwassen is, moet hij nog voldoende ruimte hebben om te kunnen rechtstaan en te draaien en te keren. Ook moet er voldoende plaats zijn voor een drinkbak.

Voordelen hondenbench

  • Je hond zal zich prettiger voelen in de hondenbench wanneer hij alleen thuis moet blijven. Het is voor de hond een soort hol waarin hij veilig is, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben. De kans dat hij de de hele buurt bij elkaar jankt is daarom ook een stuk kleiner!
  • Je hond krijgt de kans niet om ‘rottigheid’ uit te halen terwijl je weg bent. Toch prettig natuurlijk wanneer je zeker weet dat de hond zich niet tegoed zal doen aan je bankstel of vloerbedekking!
  • Wanneer je hond nog niet (helemaal) zindelijk is, vergroot het gebruik van de bench de kans dat het toch ‘droog’ blijft terwijl je weg bent (ook ’s nachts!). Een hond zal namelijk zijn eigen hol niet graag bevuilen. Ideaal dus bij de zindelijkheidstraining van een puppy.

Benchtraining in stappen

Je moet ervoor zorgen dat je hond de bench als iets positiefs gaat beschouwen. Het moet voor hem een prettige en veilige plaats worden waar hij zich kan terugtrekken. Je zet de bench in de woonkamer op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit hij de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de hondenbench leg je een deken of iets dergelijks zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen.

hondenbench
1. Om de hond te laten wennen aan de bench geef je hem een kluif of iets lekkers dat hij in de bench op mag eten. Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn lekkernij wil meenemen naar een andere plek breng je hem rustig terug naar zijn nieuwe plaats. Dit houd je een aantal dagen vol: iedere kluif of ander lekkers dat de hond krijgt laat je hem in de bench opeten.

2. Pas wanneer de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij is uitgekloven, ga je door met de volgende stap: telkens wanneer hij wil gaan slapen breng je hem rustig naar zijn bench.

3. Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet spontaan) beloon je hem door hem met een speeltje of iets lekkers. Wanneer hij ook een mand heeft, maak het hem dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen. Past de mand in de bench, dan kun je die daarin natuurlijk goed gebruiken! Wanneer de hond uit zijn bench wil komen om op een andere plek te gaan slapen, leid je hem weer rustig terug naar zijn plaats.

4. Is de hond éénmaal zover dat hij zonder problemen in de bench wil slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit je het deurtje even als hij erin ligt. Je geeft hem hierbij de eerste keer weer een lekkernij. Je gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap.

Belangrijk! Mocht de hond nu toch onrustig worden en gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat je juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeer je hem volkomen! Je mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de hond zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ook kun je beter niet op hem mopperen want ook dan krijgt hij de aandacht waar hij om vraagt. Zodra de hond stil is, ook al is het maar even, ga je op dat moment naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat hem direct gewoon zijn eigen gang gaan en doe verder alsof er niets bijzonders is gebeurd.

5. Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht als je thuis bent neem je de laatste stap. Bij het weggaan (eerste voor korte tijd) doe je hem in zijn bench en geef je hem zijn lekkernij. Geef de hond geen extra aandacht bij het verlaten van je huis. Ook bij thuiskomst laat je je hond pas uit de bench wanneer hij rustig is.

Een extraatje om de hond zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat is nog het volgende. Leg regelmatig een paar
hondenbrokjes of ander lekkers achterin de bench op een moment dat de hond niet ziet dat je dit doet. De hond zal het al gauw de moeite vinden om telkens weer in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer ‘zo maar’ wat lekkers ligt.

Misschien denk je nu dat een goede benchtraining erg veel tijd en moeite zal kosten. In de meeste gevallen kun je de omschreven stappen echter al binnen één tot twee weken allemaal nemen. Wel is het belangrijk dat je de hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen.. Het resultaat moet namelijk zijn dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet. Je mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen (want dan wordt het juist een vervelende plek)! Als je kinderen hebt zul je erop moeten letten dat zij de hond nooit storen als hij in zijn bench ligt. De hondenbench moet net een plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken.

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond