Hondentraining: zo doe je het goed

Hondentraining

Wat is hondentraining?

Met hondentraining gaan we een welbepaald gedrag koppelen aan een welbepaald commando. We hebben het hier over gedragingen die een hond reeds van nature doet. Het gaat hier over zitten, liggen, bij je komen, stilstaan, … Hij weet alleen nog niet wanneer we dat van hem verwachten en welk commando we daarvoor gebruiken. Dat moeten we hem gaan leren.

Wat we proberen te bereiken is dat de hond begrijpt welk gedrag we van hem verwachten telkens wij een bepaald commando geven. Dit kan je bereiken door je hond elke keer te belonen wanneer hij het juiste gedrag vertoont na een bepaald commando.

Gebruik nooit straf bij de hondentraining

Met schreeuwen, rukken aan de riem, of slaan verwar je je hond alleen maar. Hij wordt nerveus en zal het vertrouwen in zijn baasje verliezen. Hierdoor zal hij steeds minder gemotiveerd raken om dingen te leren. Hij zal niet begrijpen waarom zijn baasje zo druk doet en boos is en wat hij verkeerd doet. Zo wordt de hondentraining een strafkamp waaruit hij alleen maar zal proberen te ontsnappen. Op deze manier zul je dus maar heel weinig bereiken. De relatie met je hond zal hierdoor ook verslechteren.

Met beloning bereik je je doel veel eerder hondentraining

In tegenstelling tot straffen bereik je met belonen veel meer. Elke keer als je je hond beloont versterk je het gedrag dat hij net heeft laten zien en zal hij dat steeds vaker gaan herhalen. Je relatie met je hond wordt steeds sterker en je hond wil graag met je samenwerken om nog meer lekkernijen en aaien over zijn bol te krijgen elke keer als hij iets goed doet.

De beloning goed timen!

Het is erg belangrijk dat je hond begrijpt wat hij goed doet. Om dat aan te geven is het moment (de timing) van beloning geven van fundamenteel belang. Je dient de beloning direct na het juiste gedrag te geven. Als je te lang wacht gaat je hond de beloning niet meer koppelen aan wat hij net als gewenst gedrag heeft gedaan. Bijvoorbeeld als je hond gaat zitten en je wil dit gedrag versterken dan moet je hem direct de beloning geven als hij zit. Als je 10 sec. wacht met de beloning zal hij niet meer de link leggen tussen het zitten en de beloning. Je kan zo zelfs onbedoeld ongewenst gedrag gaan versterken. Voorbeeld: Als je in het voorbeeld van het zitten pas beloont als hij weer rechtstaat na het zitten dan zul je op die manier het rechtstaan belonen en niet het zitten!

Wat is een goede beloning?

Het is erg makkelijk en eenvoudig om je hond goed te belonen. Er zijn vier basismethoden:

  • Knuffels en aaien
  • Op een enthousiaste toon toespreken
  • Spelletje spelen
  • Lekkernij

Werken, herhalen en veel geduld hebben

Er bestaan geen wondermiddelen. Je zult regelmatig moeten trainen, veel moeten herhalen en geduld hebben.

Doe de hondentraining in het begin op een rustige plek, zodat je hond niet te veel afleiding heeft.

De sessies dienen kort te zijn. In het begin niet meer dan 3-5 minuten verscheidene keren per dag. Probeer in ieder geval geen lange trainingssessies te houden.

Wees alert en beloon elke keer gewenst gedrag.

Eenmaal je hond het verband tussen een bepaald gedrag en een commando heeft gelegd moet je dit vele malen herhalen totdat het goed ingebakken is.

Pas wanneer je hond een oefening definitief heeft aangeleerd kan je beetje bij beetje het belonen afbouwen.

Leer hier meer over hondentraining

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond