Mijn hond trekt aan de lijn

Mijn hond trekt aan de lijn

‘Mijn hond trekt aan de lijn’. Dat is iets wat vaak gehoord wordt bij hondenbaasjes. Niets zo vervelend als je gaat wandelen met je hond en jij hangt er zo’n beetje achteraan.

Voorkomen is hier ook weer beter dan genezen. Begin al vanaf de eerste dagen om uw pup te leren om mooi naast u te lopen met een slappe lijn. Je zal dan achteraf nooit meer hoeven te klagen: ‘Mijn hond trekt aan de lijn’. Leer uw hond bij voorkeur aan uw linker kant te lopen. Zo loopt je hond nooit aan de kant van het naderend verkeer als u zelf aan de linker kant van de rijbaan loopt.

Hoe ga je te werk?mijn hond trekt aan de lijn

Neem iets lekkers in je linkerhand en hou de lijn losjes in je rechterhand. Je staat recht tegenover de pup. Laat hem het lekkers ruiken door het vlak voor zijn neus te houden en loop dan snel achteruit. Als de pup naar je toe loopt, draai je je lichaam een kwart naar rechts waardoor de pup zich automatisch aan je linkerzijde bevindt. Houd het lekkers nog steeds voor zijn neus en doe nog een drietal kleine stappen. Loopt de pup vlug mee, dan sta je stil en geef je vervolgens het lekkers. Als je dit iedere dag een aantal keren kort oefent (vijf minuten is al lang voor een pup) is de pup binnen de week in staat zo’n vijftien stappen netjes met je mee te lopen.

Belangrijk!

De lijn dient alleen voor de veiligheid van de pup en mag niet gebruikt worden om hem naar de juiste positie te manoeuvreren. Dit is best moeilijk omdat toch ieder baasje de neiging heeft om de pup naar zich toe te trekken als hij zich te ver waagt. Mogelijke oplossing is dat je de lijn vastmaakt aan je broeksriem. Op die manier behoud je de controle over de pup zonder dat je onbedoeld op hem inwerkt met de lijn.

Als de pup tijdens een wandeling trekt, sta dan direct stil en negeer hem volledig. Zodra de spanning van de lijn af is loop je weer verder. De pup zal al snel begrijpen dat trekken geen zin heeft. Loopt hij netjes naast je, met de lijn los, dan beloon je hem met aandacht of iets lekkers. Zo bouw je de oefening langzaam verder uit. Net zolang totdat je hond altijd netjes naast je loopt zonder te trekken.

Hier vind je meerdere tips.

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond