Nagels knippen hond

Nagels knippen hond

De meeste huisdieren kruipen angstig weg bij het zien van een nagelschaar. Op enkele uitzonderingen na vinden zij het knippen van de teennagels geen leuke ervaring. Toch is dit iets dat regelmatig moet gebeuren als je wilt dat je troetel later geen last krijgt. Geen nood, hier vind je enkele tips die jezelf én je hond heel wat stress besparen. nagels knippen hond, nagels knippen hond

Nagels knippen hond: waarom belangrijk?

Lange nagels zijn voor een hond allesbehalve comfortabel. Wanneer hij loopt schuren de nagels steeds over de grond. Bovendien drukken de nagels zich bij elke stap dieper in het vel van je hond. Dit met mogelijke infecties tot gevolg. Deze infecties veroorzaken veel pijn en kunnen uiteindelijk zelfs het bot aantasten.

Lange scherpe nagels zijn bovendien niet alleen hinderlijk voor je hond zelf maar kunnen ook andere dieren of mensen serieus pijn doen.  Ook meubels en vloeren kunnen beschadigd worden.

Nagels knippen hond: vermijd stress

Bij sommige honden is het knippen van de nagels niet nodig omdat zij hun nagels op een natuurlijke manier afslijten bij het lopen op een harde ruwe ondergrond. Bij honden die weinig bewegen of buiten komen slijten de nagels niet op een natuurlijke wijze af. Bij hen is regelmatig knippen de boodschap. nagels knippen hond, nagels knippen hond.

Hoe vaak dit moet gebeuren hangt een beetje af van hond tot hond. Bij de meeste honden zal dit om de één à twee weken nodig zijn. Een algemene regel is dat de nagels te lang zijn als je ze hoort krassen op de vloer.

Het knippen zelf doe je best met een speciale schaar. Deze zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken of bij de dierenarts.

Het beste moment voor het knippen van de nagels van je hond is wanneer hij of zij rustig en slaperig is, bij voorkeur ’s avonds. Je kunt hem dan makkelijk op je schoot nemen en de nagels rustig knippen. Je kunt hem ook rechtstaand op een glad oppervlak zetten.Zo heeft hij minder houvast waardoor hij minder goed kan tegenstribbelen. Vervolgens druk je hem stevig tegen je borst en steek je de poten één voor één naar voor tijdens het knippen.

nagels knippen hondTijdens het knippen moet je er vooral voor zorgen dat je enkel het witte, doorzichtige uiteinde wegknipt, zonder aan het roze gedeelte van de nagel te raken. Panikeer niet als dit per ongeluk toch gebeurt. Het bloeden stopt meestal na enkele minuten vanzelf. Wanneer het blijft bloeden kan je een bloedstelpend poeder gebruiken. Dit is eveneens verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts.

Probeer het knippen zelf zo snel mogelijk af te handelen. Zo vermijd je dat je hond plotseling beweegt of wegtrekt en je per ongeluk op de verkeerde plaats knipt. Bij een onrustige hond kan je het knippen best in enkele keren doen. Vandaag bijvoorbeeld drie nagels en morgen de rest. Beloon je hond nadien altijd met een extra knuffel of met zijn favoriete koekje.

Heb je met alle bovenstaande tips rekening gehouden en lukt het nog steeds niet? Dan doe je best een beroep op een professioneel trimmer of dierenarts.

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond