Oorontsteking hond behandeling

Oorontsteking hond

Twee types komen het vaakst voor: otitis externa (infectie van het externe oorkanaal) en otitis media (ontsteking van het middenoor).

Oorontsteking hond: bij welke rassen vooral?

Hoewel alle honden een oorontsteking kunnen krijgen, komt het bij sommige rassen meer voor. Vooral honden met hangende oren, zoals cockerspaniëls en Bassethonden, of honden met harige binnenoren, zoals poedels en schnauzers, hebben er meer last van.

Oorontsteking hond: oorzaken

Bacteriën zijn bijna altijd de oorzaak van otitis externa. Andere oorzaken zijn een opeenstapeling van oorsmeer, dikke haren in het oorkanaal, vuil, een insect, een tumor of water in het oor. Soms zijn ontstekingen van het externe oorkanaal een secundair gevolg van een andere lichaamsinfectie.

Otitis media is meestal het gevolg van otitis externa. De ontsteking van het buitenoor heeft zich hierbij uitgebreid tot het middenoor. Maar ook insecten, vuil, een zweer of het verkeerd schoonmaken van het oor kunnen leiden tot een infectie van het middenoor.

Oorontsteking: symptomen

Oorontstekingen zijn erg onaangenaam voor je hond. Je hond zal dat tonen door met zijn hoofd te schudden en aan zijn oor te krabben. Vaak wordt het oor rood, ontsteekt het en verspreidt het een vieze geur. Soms scheidt het ook een zwart of gelig vocht af.

Oorontsteking: diagnose en behandeling oorontsteking hond

Omdat oorontstekingen veel mogelijke oorzaken hebben is het belangrijk je hond te laten onderzoeken door een dierenarts. Die kan de juiste oorzaak bepalen en zo een gepaste behandeling instellen. Hij zal ook controleren of het trommelvlies nog intact is.

De dierenarts zal een staaltje nemen van de materie die het oorkanaal verstopt en het onder een microscoop onderzoeken. Zo kan hij met zekerheid zeggen wat de infectie veroorzaakt. Bij een grote ophoping van vuil of  bij verstopping door een insect zal hij het dier moeten verdoven om het oor zuiver te maken.

Een ontsteking van het middenoor is vaak moeilijker te verhelpen. De diagnose en behandeling kunnen bestaan uit labtesten, X-stralen of zelfs chirurgie. Het kan 4 tot 6 weken duren vooraleer de infectie verdwenen is.
Voor beide types oorontstekingen geldt dat je moet vermijden dat het oor vochtig wordt.

Hoe langer de infectie onbehandeld blijft, hoe langer de genezingstijd. Als je hond blijft schudden en krabben kan dat bovendien andere problemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld gebarsten bloedvaatjes.

Waarschijnlijk zal de dierenarts je opdragen één tot twee weken lang dagelijks medicatie toe te dienen en het oor schoon te maken. Soms komt de infectie steeds terug en wordt chronisch. In dit geval kan een ander probleem zoals een allergie of aandoening van de schildklier aan de basis liggen.

Oorontsteking hond: preventie

Baasjes kunnen voorkomen dat hun hond een oorontsteking oploopt door wekelijks hun oren schoon te maken. Vooral dieren met een allergie, met lange of behaarde oren of andere medische problemen hebben preventieve zorgen nodig.

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond