Puppy bijt mij voortdurend

Mijn puppy bijt

Een puppy bijt in alles wat hij tegenkomt. Het is zijn manier om de wereld te ontdekken. Een puppy bijt ook tijdens spelletjes. Een puppy bijt hierbij ook in onze handen. Door zijn scherpe tandjes kan dit soms behoorlijk pijn doen, vooral bij kinderen. Leer je pup daarom van het begin af aan dat hij voorzichtig moet doen.

Ons lijf en onze kleren zijn niet bestand tegen het bijtgedrag van pups. Een pup die ons bijt moet geleerd worden dat hij zijn tanden niet op ons mag gebruiken. Ook niet als de puppy bijt om te spelen. Door zo’n gedragsregel kan er een terughoudendheid ontstaan om te bijten. Hierdoor zal de hond ook op latere leeftijd niet zo snel zijn tanden gebruiken.

Hoe ga je te werk?

Je leert een pup om zachtjes te doen door, als hij je pijn doet, hard ‘au!’ te roepen en hem boos aan te kijken. Vervolgens stop je direct het spel en gaat weg. Dat is alles. Je hoeft niet bang te zijn dat de pup je eng gaat vinden. Dit zou wel kunnen als je de hond een tik geeft of hem op een andere manier corrigeert. Laat dit daarom absoluut achterwege!

Na het stoppen van het spel zal hij je weer opzoeken alsof er niets is gebeurd. Wanneer je het stoppen van het spel consequent herhaalt wanneer je hond bijt of te wild is, zal hij al snel leren dat wild spelen en happen hem niks oplevert. Alleen als hij voorzichtig doet zet je het spel met hem voort. Je spel en aandacht betekenen erg veel voor hem. Je hond zal daarom snel dat gedrag vertonen dat hem je aandacht oplevert.

Geef je pup een speeltje waarin hij wél mag bijten en waaraan hij mag trekken en sjorren. Door dit onderscheid leert hij zijn tanden te gebruiken op een manier die voor ons aanvaardbaar is en die hem meteen de juiste manieren bijbrengt.

puppy bijt

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond