Puppy zindelijk maken

Puppy zindelijk maken

Een puppy zindelijk maken hangt vooral af van de consequente en geduldige begeleiding van de eigenaar. Het voorkomen van ongelukjes door een goed uitlaatschema vormt de basis van de zindelijkheidstraining. Het kunnen ophouden van urine en ontlasting vergt echter ook een toenemende lichamelijke beheersing van de blaas- en kringspieren. Tussen verschillende pups kan dan ook een enorm verschil zitten in de snelheid waarmee ze zindelijk worden.

puppy zindelijk maken

De basis voor de zindelijkheid begint al in het nest. De eerste paar weken houdt de moederhond door likken de nestomgeving schoon. Zodra de pups echter wat meer zelfstandigheid krijgen, gaan ze uit zichzelf steeds meer de buitenkant van de nestomgeving opzoeken om daar hun behoeften te doen.

Een puppy dat echter in een te klein nest opgroeit kan dit gedrag niet ontwikkelen. Een puppy zindelijk maken gaat dan achteraf moeilijker. Vandaar ook het belang om uw hond bij een goede fokker te kopen! Goede fokkers zorgen voor voldoende ruimte en houden nest en omgeving goed schoon. Zij halen de oudere pups regelmatig uit het nest om buiten het nest hun behoefte te doen.

Beter voorkomen dan genezen

Als de pup maar een beetje laat merken dat hij iets moet doen, brengt u hem  gelijk naar de plek waar hij zijn behoefte kan doen. Dit kan bijvoorbeeld een speciaal plekje in de tuin zijn.

Een aantal signalen die een pup kan geven zijn:
– onrustig heen en weer lopen
– snuffelend rondjes lopen om een geschikt plekje te vinden
– dreigen zijn poot op te tillen.

Puppy zindelijk maken schema

• Iedere 2 uur uitlaten
• Direct uitlaten na het wakker worden en (druk) spelen
• Water 1 uur voor de laatste uitlaatbeurt weghalen (tenzij het bijzonder warm is)
• Laatste uitlaatbeurt 15 minuten voor het slapengaan

Om de zindelijkheid ’s nachts te ondersteunen is gebruik van een hondenbench aan te raden. Een beperkte ruimte zorgt ervoor dat het natuurlijk zindelijkheidsgevoel van uw pup wordt geprikkeld. Ook op momenten dat u niet op hem kunt letten kunt u hier gebruik van maken.

Uw puppy zindelijk maken gaat sneller door hem te belonen als hij zijn behoefte op de goede plek gedaan heeft.

Vreugdeplasjes en deemoedsplasjes

Als u thuiskomt kan het zijn in het begin dat je puppy plast omdat hij blij is je te zien. Dit heeft niets met zindelijkheid te maken maar met onvoldoende lichamelijke blaascontrole bij opwinding. Ook als de pup zeer onderdanig is kan hij een deemoedsplasje doen. Straf een pup hier nooit voor!

Een gedachte over “Puppy zindelijk maken”

  1. met belangstelling gelezen. hier hebben we moeite met het zindelijk maken van een pup van 4 maanden. hoe vaak en hoe lang we hem ook uitlaten, hij blijft in huis poepen. buiten plassen gaat een stuk beter, maar hij is buiten vaak zo angstig dat het poepen er niet vsn komt. dat doet hij dan thuis. uiteraard straffen we hem nooit en we ruimen het buiten zijn zicht op. maar hoe krijgen we hem ooit zindelijk?

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond