Puppycursus: begin op tijd!

Belang van een puppycursus

Het is veel makkelijker om (gewenst) gedrag van een puppy te vormen dan (ongewenst)gedrag bij te sturen bij een volwassen hond. Hoe vroeger je begint te trainen des te sneller je resultaten zult zien. Het is daarom aan te bevelen om meteen met een puppycursus te beginnen en later het gedrag van je hond te perfectioneren met verdere training.

Een puppy opvoeden is makkelijker maar in principe zijn alle honden op te voeden. Ook honden ouder dan 10 jaar. Bij deze laatste hebt je alleen wat meer geduld nodig. Wel is het zo dat niet ieder ras de oefeningen in de puppycursus even snel oppikt. Sommige rassen leren sneller dan andere.

Een puppycursus is van fundamenteel belang voor iedereen die een gehoorzame, betrouwbare en lieve hond wil. Puppy’s zijn als kinderen: als je ze verkeerd of helemaal niet opvoedt worden het kleine bengeltjes. Eenmaal volwassen zijn ze dan niet meer te hanteren!

Het leerproces van de pup begint op het moment dat hij bij jou thuiskomt. De manier waarop zijn baasje – jij! – met hem omgaat in die beginperiode is bepalend voor de rest van zijn hondenleven. Je puppy heeft bepaalde ervaringen nodig om op te groeien tot een stabiele volwassen hond. Jij moet hem die ervaringen laten opdoen en dus beginnen met een puppycursus. puppycursus

Positieve opvoeding

Er zijn verschillende manieren om het gedag van de hond te beïnvloeden en te sturen.
Vroeger werd er bijna uitsluitend gebruik gemaakt van een slipketting. De slipketting werd gezien als hét ideale hulpmiddel bij het trainen van een hond. Een slipketting is een correctiemiddel. Het is bedoeld om de hond een correctie te geven wanneer hij niet doet wat er gevraagd word.

Bij het gebruik van een slipketting zal de hond zoeken naar een gedrag waarvoor hij geen correctie krijgt. Die correctie doet hem immers pijn. Hij zal met zijn gedrag proberen om de correctie te voorkomen. We noemen dit leren op basis van vermijdingsgedrag. De hond leert de correctie te vermijden. Negatieve of ongewenste gedragingen van de hond worden met behulp van correcties afgeleerd totdat er alleen gewenst gedrag overblijft.
Het zal u duidelijk zijn dat er bij deze methode (onbedoeld) veel aandacht uitgaat naar het ongewenste gedrag. Als begeleider ben je dus bezig om je te concentreren op gedrag wat je niet wenst. Ook de hond is slechts bezig met voorkomen van correcties. Dit leidt natuurlijk niet tot een prettige band tussen baas en hond!

Het kan gelukkig ook anders. Een hond kan ook op een positieve manier getraind worden. In plaats van ons te richten op het ongewenste gedrag en dat te corrigeren, kunnen we ons ook richten op het wél gewenste gedrag en dit belonen.
Hierbij maken we gebruik van het natuurlijke principe dat gedrag dat iets oplevert, herhaald wordt. Wanneer een bepaald gedrag de hond iets oplevert, bijvoorbeeld een beloning in de vorm van iets lekkers, dan zal de hond dit gedrag gaan herhalen. Hij hoeft daar niet over na te denken, het gaat vanzelf. Het tegenovergestelde is ook waar. Een gedrag dat niets oplevert, wordt niet herhaald. Wanneer we het ongewenste gedrag negeren, en dus niet corrigeren, zal dit gedrag uitdoven en na enkele malen niet meer herhaald worden.

Hieruit wordt duidelijk dat we met beloning en negeren het gedrag eveneens kunnen sturen. Een correctieve methode, zoals bij het gebruik van een slipketting, is dus niet nodig. Deze correctieloze methode wordt positieve opvoeding genoemd. Schrijf je daarom in bij een puppycursus die gebruik maakt van deze positieve opvoedingsmethode.

Het grote voordeel van dit soort puppytraining is dat de hond veel meer ontspannen blijft en veel minder stress opbouwt bij het trainen. Sterker nog, het trainen wordt voor de hond een soort spel. Een spel waarmee hij lekkers of aandacht kan verdienen. Voor de baas is deze methode ook veel leuker omdat je een ontspannen blije hond ziet die gemotiveerd is om voor je te werken. Vele hondenbaasjes hebben inmiddels ervaren dat de positieve methode veel meer plezier oplevert. Plezier voor baas én hond!

 

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond