Socialisatie hond met andere dieren

Socialisatie hond met andere dieren

Veel mensen hebben naast een hond ook nog andere huisdieren zoals een kat, knaagdieren of vogels. Maar ook als u zelf geen andere huisdieren heeft, is het toch raadzaam uw pup ermee te socialiseren. Dit kan in de toekomst veel ellende besparen wanneer u met uw hond bijvoorbeeld ergens naartoe gaat waar andere dieren aanwezig zijn. Socialiseren is een beetje vooruitzien door uw hond zoveel mogelijk (positieve) ervaringen te laten opdoen. Het thema ‘socialisatie hond met andere dieren’ is dus belangrijk.

socialisatie hond met andere huisdieren

Hoewel een pup prima kan leren omgaan met andere dieren is het belangrijk de kennismaking in goede banen te leiden. Veiligheid voor uw pup en de overige huisdieren staan voorop. Vaak is er ook wat tijd nodig vooraleer verschillende diersoorten elkaar goed “verstaan”. Zij hebben immers allemaal hun eigen manier van communiceren. Zo kan een kat zijn overgave aangeven door weg te vluchten. Voor uw hond kan dat wegrennen echter een signaal zijn om uw kat eens lekker na te jagen. Dit verbetert de relatie tussen beiden natuurlijk niet. Wees u dan ook bewust van deze verschillen in het gedrag tussen beide diersoorten wanneer ze met elkaar in contact komen. Grijp zo nodig in.

Om te voorkomen dat uw pup bij de kennismaking het andere dier kan gaan najagen kunt u hem aanlijnen of in zijn bench zetten. Gewoon uit voorzorg. Zorg ook dat bijvoorbeeld kat of konijn weg kan uit de kennismakingssituatie. Kennismaken moet positief zijn. Als het een huisdier teveel wordt, moet het zich kunnen terugtrekken. Forceer dieren nooit tot contact!

U kunt best beide huisdieren elkaars aanwezigheid laten associëren met iets positiefs, bijvoorbeeld iets lekkers. Beloon uw hond als hij zich rustig gedraagt in nabijheid van uw andere huisdier(en).

Zoals gezegd is het belangrijk dat ieder huisdier een eigen plekje heeft waar het zich veilig kan terugtrekken. Katten hebben daarnaast het liefst de kattenbak op een plek waar uw hond niet bij kan. Heeft u dieren die in een hok of kooi zitten, zorg er dan voor dat uw hond er niet tegenop kan springen of ervoor gaat staan blaffen of grommen. Enige afstand is voor beide partijen beter en zal helpen om elkaar te accepteren.
Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt vooraleer uw huisdieren onderling probleemloos met elkaar omgaan. Veel hangt af van eerdere ervaringen van uw huisdieren en van hun karakter. Wees in ieder geval geduldig. Wederzijdse acceptatie is niet af te dwingen. In sommige gevallen zult u helaas moeten accepteren dat het contact nooit helemaal soepel zal verlopen.

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond