Socialisatie hond met kinderen

Socialisatie hond met kinderen

Het thema ‘socialisatie hond met kinderen’ vraagt de nodige aandacht. Je hebt met je kinderen al weken naar de komst van de pup uitgekeken. Om voor de pup de kennismaking met je kinderen goed te laten verlopen, is het belangrijk om met hen af te spreken dat ze de pup eerst zo veel mogelijk met rust laten. Als het hummeltje wat timide in een hoekje blijft zitten om alle indrukken in zijn jonge leventje te verwerken, is het beter om even af te wachten tot hij uit zichzelf contact maakt met de kinderen. Door het initiatief van de pup uit te laten gaan voorkom je een geforceerde ontmoeting die door de pup mogelijk als intimiderend wordt ervaren.

Sommige pups zijn echter niet snel onder de indruk is en zullen direct enthousiast op je kinderen afgaan. Op hun beurt kunnen je kinderen hierdoor wat overrompeld zijn. Pups onderzoeken hun omgeving veelal met hun bek. Zij hebben echter scherpe tandjes en weten nog niet dat ze de blote mensenhuid daarmee pijn kunnen doen. Kinderen kunnen schrikken van zo’n ‘happende’ pup. Ze trekken dan dikwijls hun handen terug en lopen snel weg. Soms geven ze als reflex de pup ook nog eens een tik. Als dat gebeurt is de eerste kennismaking meteen teleurstellend. Je kinderen huilen dikke tranen omdat de puppy ze ‘bijt’. De pup is gefrustreerd omdat hij absoluut niet begrijpt wat er allemaal aan de hand is. Op die manier kunnen de kinderen meteen een negatieve betekenis krijgen voor de pup.

Vandaar het belang om kinderen vooraf uit te leggen hoe puppies zich gedragen en hoe ze daar moeten mee omgaan. Zijn de kinderen nog te jong om dat allemaal te begrijpen zorg er dan in ieder geval voor dat je de ontmoeting zorgvuldig begeleidt om onnodige misverstanden te voorkomen.

socialisatie hond met kinderen

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond