Tanden poetsen hond

Tanden poetsen hond

Het is aan te raden om ook bij uw hond zijn tanden te poetsen. Hierdoor voorkom je het ontstaan van tandplak en tandsteen en dat zo het gebit wordt aangetast. Tandplak bestaat uit slijm, bacteriën en etensresten. Deze tandplak zal verder gaan mineraliseren waardoor er tandsteen ontstaat. Deze tandsteen kan op zijn beurt leiden tot een slijmvliesontsteking (gingivitis). Een slechte tandhygiëne kan op den duur zelfs leiden tot het verliezen van tanden. tanden poetsen hond.

Gevolgen van slechte tandhygiëne

De bacteriën die zich op de tanden vastzetten kunnen ook elders in het lichaam ontstekingen en letsels gaan veroorzaken. Meest beruchte gevolgen zijn hartklepletsels, nier- en leverschade.

Hoe tanden poetsen hond tanden poetsen hond

Het is belangrijk om je pup vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het tandenpoetsen. Als je bij je hond begint met tandenpoetsen als hij tussen de 8 – 12 weken oud is dan zal hij dit voor de rest van zijn leven als een normale handeling beschouwen. Dit is dus in de socialisatiefase van de hond. Als je pas begint na 12 weken dan zal de pup deze handeling met angst tegemoet zien en het tandenpoetsen eerder gaan aanzien als iets negatiefs. Dit met de nodige praktische moeilijkheden tot gevolg als je de tanden moet gaan poetsen van een tegenstribbelende hond. tanden poetsen hond.

Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden. Poets elke dag: dan vergeet je het niet! Nochtans is 1 a 2 keer per week poetsen vaak al genoeg om de vorming van tandplak tegen te gaan. Je hoeft de mond hierbij niet open te trekken. Alleen de lip optillen is voldoende. De buitenkant van de tanden van de onderkaak worden automatisch schoongemaakt door de bovenkaakkiezen. De binnenkant van de tanden worden door de tong schoongemaakt. tanden poetsen hond.

Waarmee poetsen?

Tanden van honden kan je poetsen met een tandenborstel, een vingertandenborstel of een gaasje dat om de vinger is gewikkeld. Er bestaan zelfs elektrische tandenborstels voor honden die zeer praktisch zijn!

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond