Vlooien hond: voorkomen en bestrijden

Vlooien hond

De vlo is een insect met een levensduur van zes tot twaalf maanden. Gedurende die periode kan hij zorgen voor miljoenen nakomelingen. Vlooien hebben al miljoenen jaren overleefd in zeer uiteenlopende levensomstandigheden. Een vlo is doorgaans 1 tot 3 mm. groot, maar kan wel 37 tot 90 centimeter hoog springen. Vlooien hond, vlooien hond, vlooien hond.

Vlooien zijn dus speciale diertjes. Dat neemt echter niet weg dat vlooien in je huishouden of op je hond niet zo aangenaam zijn. Vlooien roepen reacties op bij je hond. Dat kan gaan van milde irritatie tot grote allergische reacties. Vlooien voeden zich met bloed. Daarom dat een extreem groot aantal vlooien kan leiden tot bloedarmoede of zelfs de dood.

Vlooien hond: symptomen vlooien hond

Alle honden en katten kunnen met vlooien thuiskomen. Of je ze nu wel of niet ziet op je hond, ze kunnen er zijn. Schrammen, korstjes en zwarte stippeltjes kunnen wijzen op de aanwezigheid van vlooien. Vlooien kunnen bovendien lintwormen dragen. Als je witte, op rijstkorrels lijkende dingen ontdekt in de stoelgang van je hond of in het haar rond zijn anus, heeft hij waarschijnlijk last van vlooien. In extreme gevallen kan je hond lusteloos zijn en zijn lippen en neus bleek.

Vlooien hond: bestrijding

Vlooien bestrijden vereist geduld en doorzettingsvermogen. De levenscyclus van een volwassen vlo duurt drie tot vier weken, het zal dus minstens even lang duren je hond en zijn omgeving van vlooien te ontdoen. Producten om vlooien te bestrijden doden de vlooien in verschillende fasen (eitjes, larven, volgroeide vlooien). Om echt efficiënt te zijn, zul je meerdere producten moeten gebruiken.
Sopjes, shampoos, poeders en sprays zullen doorgaans de volwassen vlooien op je hond doden. Regelmatig een vlooienkam gebruiken zal ook helpen. Maar vergeet niet dat eitjes en larven evengoed hun opwachting kunnen maken in de vacht van je hond. Je hond kan ook heel gemakkelijk vlooien van buiten mee naar binnen brengen. Daarom zou je je huis wekelijks moeten stofzuigen en de mand van je hond uitwassen. Gebruik een desinfecterend middel.

Als je chemicaliën gebruikt om de vlooien uit te roeien , wees dan zeer voorzichtig. Vraag altijd eerst raad aan de dierenarts. Om je huis van vlooien te ontdoen kun je overwegen een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.
Als je hond buiten verblijft zul je ook je tuin moeten aanpakken. Zonlicht doodt vlooien. Concentreer je daarom vooral op de schaduwrijke plekken. Besproei je tuin met insecticiden of schakel een natuurlijke vijand als de rondworm in. Rondwormen zijn microscopische wormen die vlooienlarven en cocons doden.

Geef een antwoord

Tips voor opvoeding, training en verzorging van je hond